8 PRAKTIS BERPANTANG TRADISIONAL YG TAK PATUT DIABAIKAN

Posted on Posted in Hamil & Berpantang

8 PRAKTIS BERPANTANG TRADISIONAL YG TAK PATUT DIABAIKAN

Berpantang cara tradisional?..
Ramai dikalangan bakal ibu yg tak tahu dan tak pasti cara berpantang secara tradisional. Emm.. sapa kata pantang tradisional ni leceh dan susah? Berpantang tradisional ni takde la renyah sgt pun sebenarnya..
Jadi nk tak Kak Ilah bgtau apa dia 8 praktis atau amalan utama masa pantang?.. mesti la nk tau kan..

Ok..

8 praktis utama amalan berpantang yg tak patut di tinggalkan adalah:

1. BertungkuBertungku antara amalan utama yg mesti dilakukan masa berpantang. Praktis bertungku & berdianglah rahsia orang tua dulu2 kekalkan ketahanan diri diaorg. Elok bertungku dari lepas bersalin hingga habis pantang, kalau boleh sambung bertungku sampai hari ke 60 atau 100
2. Mengurut Bersalin


Proses mengurut biasanya dilakukan selama 3 hari berturut2.. oleh bidan atau orang yg ada pengalaman mengurut bersalin.
3. Bertangas


Biasanya bertangas dilakukan bermula hari ke 20 berpantang atau setelah darah nifas mulai mengering. Herba seperti manjakani, sireh, kacip fatimah dan rempah ratus terpilih penting utk bantu otot vagina pulih semula. Praktis bertangas semasa berpantang dilakukan 3 tau 4 hari sekali sehingga habis pantang.
.
4. Mandi Herba


Dimulakan seawal first day berpantang untuk menyegarkan semula tubuh selepas bersalin. Tak semestinya mommy kena mandi herba sepanjang berpantang, tapi lagi lama mommy boleh mandi herba lagi bagus. Daun2 herba seperti daun capa, meringan, serai wangi mempunyai byk khasiat yg boleh bantu mommy2.
5. Berbengkung


Masa berpantang kenalah pakai bengkung kalau nak kembali ke bentuk asal lepas bersalin. Pilihlah bengkung yg cukup labuh dan kemas dipakai. Bengkung perlu dipakai sepanjang masa semasa berpantang, hanya buka masa bertungku, bertangas dan mandi saja. Pasti berbaloi jika mommy dapat mendisiplinkan diri untuk berbengkung sepanjang pantang. 🙂

6. Pakai Pilis


Pernah tak tgk org berpantang tempek herba kat dahi?.. kalau nak tau, tu la herba pilis.. guna untuk hilangkan rasa pening dan sakit kepala.. cegah rabun pada usia tua.. serta kurangkan rasa mengantuk dan letih.
7. Pengambilan Herba


Herba seperti jamu atau tonik sgt digalakkan pengambilannya bg memulihkan tenaga dalaman mommy. Walaubagaimanapun kesan pengambilan herba tidak sama bagi setiap individu. Mommy perlulah pastikan kesesuaian herba dgn diri sendiri. Caranya mencuba sedikit dulu
8. Jaga Pemakanan


Ini praktis yg paling penting perlu dijaga. Memang mommy perlu ambil makanan yg seimbang dalam pantang. Tapi kena juga pastikan makanan tu bukan dari kategori yg bersifat sejuk dan berangin. Kalau main bedal je takut kesannya akan rasa serta merta ataupun bila dah berumur sikit.
.
Jadi itulah 8 praktis pantang yg patut mommy2 tahu dan amalkan masa berpantang. Dah tau kan.. Mudah je..
Bagi yg still rasa payah dan renyah nk pantang tradisional, akak nk syorkan guna set bersalin aura inner yg boleh membantu mommy utk melakukan praktis2 ini . Jom kita tengok apa yg best dgn Set Bersalin Aura Inner;
.
=====================
“KENAPA PERLU MEMILIKI SET BERSALIN AURA INNER?”
=====================
[📌] MEMENUHI “KEMESTIAN” UTAMA PRAKTIS BERPANTANG.
Pakej Set Ber salin Aura Inner ni dpt lengkapkan keperluan ber pantang mommy2. Kandungan item yg ada dalam set ni dapat memenuhi setiap “kemestian utama” dalam berpantang seperti bertungku, mengurut, bertangas, mandi herba, memakai pilis dan mengambil herba
.
[📌] WARISAN PERBIDANAN MELAYU.
Kak Ilah keluarkan sendiri Set Bersalin Aura Inner. Akak gunakan herba semulajadi formulasi warisan perbidanan melayu asli.
.
[📌] PRAKTIKAL & MUDAH DIGUNAKAN
Produk Set Aura Inner dihasilkan supaya praktikal dan mudah digunakan walaupun mommy berpantang sendiri.
Contohnya dedaun mandian herba dan herba tangas diuncangkan utk memudahkan mommy. Tungku besi pula didatangkan dgn sarung yg siap dijahit dgn herba, jadi tak payah susah cari daun herba utk balut tungku. Pilis pula dlm bentuk minyak, xde masalah herba pilis gugur dr dahi bila kering, mudah je.. hanya perlu goncang dan terus sapu
.
[📌] PILIHAN PAKEJ IKUT KEPERLUAN & KESESUAIAN
Set Bersalin Aura Inner didatangkan dengan pilihan pakej set bagi memudahkan mommy buat pilihan mengikut kesesuaian, bajet dan keperluan. Pakej yg disediakan yg disediakan adalah:
.
> PAKEJ PRIMULA

Set bersalin lengkap
Kandungan:
1. 1 pcs Tungku Besi (2kg) RM45
2. 1 helai Sarung Tungku Besi RM45
3. 1 kotak Herba Mandian Aura (3 pek/50g setiap pek) RM35.90
4. Minyak Herba Aura (100ml) RM35.90
5. Minyak Pilis Aura (50ml) RM23.90
6. Aura Feminin Wash (100ml) RM35.90
7. 1 helai Bengkung Peramping Aura RM75.00
8. Gel Bara Aura (100ml) RM50.00
9. Herba Tangas Aura (6 pek/ 5g setiap pek) RM25.90
10. 1 pcs Tungku Herba Aura RM49.90
11. 1 pcs Sabun Herba Aura RM15.90
12. 3 pcs Herba Nenas Batu RM15.90
HARGA ASAL: RM454.00
HARGA PROMOSI: RM409.00
.
> PAKEJ AZALEA


Kandungan:
1. 1 pcs Tungku Besi (2kg) RM45.00
2. 1 helai Sarung Tungku Besi RM45.00
3. 1 kotak Herba Mandian Aura (3 pek/50g per pek) RM35.90
4. Minyak Herba Aura (100ml) RM35.90
5. Minyak Pilis Aura (50ml) RM23.90
6. Aura Feminin Wash (100ml) RM35.90
7. 1 helai Bengkung Peramping Aura RM75.00
8. Gel Bara Aura (100ml) RM50.00
9. Herba Tangas Aura (6 pek/ 5g per pek) RM25.90
10. 3 pcs Herba Nenas Batu RM15.90
HARGA ASAL: RM388.00
HARGA PROMOSI: RM347.00
.
> PAKEJ VIOLA


Kandungan:
1. 1 kotak Herba Mandian Aura (3 pek/50g per pek) RM35.90
2. Minyak Herba Aura (100ml) RM35.90
3. Minyak Pilis Aura (50ml) RM23.90
4. Aura Feminin Wash (100ml) RM35.90
5. 1 helai Bengkung Peramping Aura RM75.00
6. Gel Bara Aura (100ml) RM50.00
7. Herba Tangas Aura (6 pek/ 5g per pek) RM25.90
7. 3 pcs Herba Nenas Batu RM15.90
HARGA: RM298.00
HARGA PROMOSI: RM265.00
.
> PAKEJ HANA


Kandungan:
1. 1 kotak Herba Mandian Aura (3 pek/50g per pek) RM35.90
2. Minyak Herba Aura (100ml) RM35.90
3. Minyak Pilis Aura (50ml) RM23.90
4. Aura Feminin Wash (100ml) RM35.90
5. Herba Tangas Aura (6 pek/ 5g per pek) RM25.90
6. 3 pcs Herba Nenas Batu RM15.90
HARGA ASAL: RM173.00
HARGA PROMOSI: RM160.00
.
> PAKE JIMAT BASIC


Kandungan:
1. 1 kotak Herba Mandian Aura (3 pek/50g per pek) RM35.90
2. Minyak Herba Aura (100ml) RM35.90
3. Minyak Pilis Aura (50ml) RM23.90
4. Herba Tangas Aura (6 pek/ 5g per pek) RM25.90
HARGA ASAL: RM161.60
HARGA PROMOSI: RM160.00
.
===========
TAWARAN
===========
DENGAN PEMBELIAN SETIAP PAKEJ-PAKEJ SET BERSALIN AURA INNER, MOMMY AKAN MENDAPAT
SABUN HERBA AURA BERNILAI RM15.90
&
POSTAGE DITANGGUNG* (UTK SET HANA& VIOLA)
.
.
SERIUS BERMINAT?
—> WHATSAPP “SB” DENGAN KLIK LINK WASAP:
.
http://www.wasap.my/+0174914601 SKRG

—> WHATSAPP “SB” DENGAN KLIK LINK WASAP:
.
http://www.wasap.my/+0174914601 SKRG
.
.
p/s: bersalin bukannya selalu, Kak Ilah hanya berkongsi info jadi tepuk dada tanya selera 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *