Jaundis/Demam Kuning Pada Bayi

Jaundis atau demam kuning adalah keadaan yang biasa berlaku pada bayi yang baru lahir. Dalam keadaan biasa, ianya tidak berbahaya pada bayi yang menyebabkan kekuningan kulit dan putih mata.

Istilah perubatan bagi penyakit kuning pada bayi adalah jaundis neonatal.

Dianggarkan 6 daripada setiap 10 bayi jaundis, termasuk 8 daripada 10 bayi yang dilahirkan pramatang (bayi yang dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan).

Antara tanda-tanda jaundis pada bayi adalah;

  1. Kuning pada tapak tangan atau tapak kaki
  2. Kulit dan mata berwarna kekuningan
  3. Air kencing kuning/ gelap, sepatutnya air kencing bayi yang baru lahir harus tidak berwarna
  4. Najis berwarna pucat
  5. Bayi menjadi pasif dan sentiasa tidur

Bagaimana Jaundis Terjadi Pada Bayi

punca-demam-kuning

Jaundis adalah disebabkan oleh pengumpulan bilirubin dalam darah.

Bilirubin adalah bahan kuning dihasilkan apabila sel-sel darah merah dipecahkan.

Jaundis adalah perkara biasa di kalangan bayi yang baru lahir kerana bayi mempunyai tahap yang tinggi sel-sel darah merah di dalam darah mereka, yang dipecahkan dan digantikan dengan kerap.

Hati di kalangan bayi yang baru lahir juga tidak matang sepenuhnya, jadi ia kurang berkesan untuk memproses bilirubin daripada darah.

Apabila bayi telah berusia kira-kira dua minggu, hati mereka menjadi lebih matang untuk pemprosesan bilirubin, jadi penyakit kuning biasanya pulih sendiri mengikut umur ini tanpa menyebabkan apa-apa kemudaratan.

Rawatan Bagi Bayi Yang Terkena Jaundis

Rawatan khas biasanya hanya disyorkan jika ujian menunjukkan bayi yang mempunyai tahap bilirubin yang sangat tinggi dalam darah mereka kerana ada risiko bilirubin itu boleh masuk ke dalam otak dan menyebabkan kerosakan otak.

Terdapat dua rawatan utama yang boleh dijalankan di hospital dengan cepat mengurangkan tahap bilirubin bayi anda.

Ianya adalah:

  1. Fototerapi – sejenis cahaya khas yang dipancar pada kulit, yang mengubah bilirubin kepada bentuk yang boleh menjadi lebih mudah dipecahkan oleh hati
  2. Pemindahan Darah- pemindahan darah, di mana sejumlah kecil darah bayi dikeluarkan dan digantikan dengan darah dari penderma yang sesuai Kebanyakan bayi bertindak balas dengan baik terhadap rawatan yang diberikan dan boleh meninggalkan hospital selepas beberapa hari.

Petua Tradisional Mengurangkan Jaundis Pada Bayi:·

  • Susu KambingAntara petua yang diamalkan untuk mengurangkan kuning pada bayi adalah dengan memberi bayi minum sesudu susu kambing asli·
  • Mandian Herba Untuk Demam KuningBayi yang terkena demam kuning juga diberi rawatan tradisional dengan memandikan mereka dengan daun herba seperti daun hujan lebat, daun mambu atau daun dukung anak·
  • Mengalas Daun Sekentut Pada Tempat Tidur BayiDi sesetengah tempat disebelah utara,daun sekentut akan diletakkan dibawah tempat tidur atau tilam bayi yang ada demam kuning. Walaupun amalan ini tidak dapat dikaitkan dari segi saintifiknya, ianya berkesan bagi sesetengah orang

p/s : walau bagaimanapun keberkesanan mengamalkan petua ini bergantung kepada keserasian setiap bayi

Leave a Comment